Milli futbolcumuz Merih Demiral'ın Avusturya'yı elediğimiz muhteşem galibiyet maçı sonrası yaptığı Türklük işareti olay oldu. Milli zaferin gururunu, keyfini kursağımıza tıktılar.

Sadece UEFA değil, içimizden birileri de. Allahım ne paylaşımlar, ne yorumlar. Bu işarette bu kadar şeyi görenlerin hayal dünyaları çok geniş sanırım. Parmaklar kullanılarak yapılan daha birçok işaret var, onlara da kimbilir ne anlamlar yükler bu kesim. Ama benim için en özeli ve en anlamlısı, işitme engelliler için kullanılan işaret dilindeki parmaklar. Allah'tan bunları olmadık anlamlara çekmediler, 'Bunu anlatmak için bu işaret kullanılır mı?' polemiği yaratmadılar.

Dünyanın her yerinde parmakların kullanılarak işaretle anlatıldığı kelimeler mevcut. Ama benim yaptığım işaretin başka bir ülkede çok farklı anlamı olabiliyormuş, onu da öğrendim bu kesimin sayesinde.

Okey işareti tamam, tatmin oldum demek ya bizde, bu hareketi Brezilya'da yaparsan vay haline, hakaret olarak algılanıyormuş çünkü.

Bizim rock simgesi olarak bildiğimiz işaret; İtalya, Brezilya, Kolombiya, Portekiz ve İspanya'da 'Eşin seni aldatıyor' demekmiş.

Baş parmak bizde onayladık anlamında ya, Latin Amerika, Batı Afrika, İran, Irak ve Afganistan'da 'Hadi oradan' anlamında kullanılıyormuş.

Çocukken çok yaptığımız küs işareti Avustralya, ABD, Britanya, Kanada'da yapılınca iyi şanslar anlamındayken, bu hareketi Vietnam'da yaparsan işler orada biraz karışıyor işte; Çünkü, vajina anlamına geliyormuş.

Bizim zafer işaretimiz, ABD'de barış simgesiyken, Avustralya, Britanya, İrlanda, Yeni Zelanda'da isyan demekmiş.

Baş parmak, iki parmak arasında yani iki buçuk işareti diyeyim ben ona, Britanya, Kanada ve Avustralya'da çocuklara yapılan bir oyunmuş, 'Burnunu çaldım' anlamına geliyormuş. Bizdeki anlamını zaten biliyorsunuz. Çoluk çocuk herkesin en sık yaptığı hareket.

Orta Parmak işaretinin anlamı beni çok şaşırttı. Hani o bildiğimizin ötesinde. İngiliz ve Fransızlar oklarını orta parmak ile atarlarmış. Yüzyıl savaşları sırasında her iki taraf da karşı tarafın okçusunu esir aldığında, tekrar kullanamaması için orta parmağını kesermiş. Bu nedenle birbirlerine meydan okuyan iki tarafın askerleri birbirlerine orta parmağını havaya dikerek esir alınmadıklarını ve savaşa hazır olduklarını gösterirmiş. Mazallah ülkemizde birilerine meydan okuma adına hazırım demek için orta parmağımızı kaldırsak, kafa göz dalarlar insana.

Beşkardeş işareti malum, büyüklerimizin karşıdan bize gösterdiğinde ödümüzün koptuğu Osmanlı tokadı. Bunu yapanlara, Osmanlı'ya mı özeniyorsun denmemiştir sanırım bugüne kadar.

O yüzden kim parmağıyla ne işaret yapmış, o anki durum ve duygulara bakılmalı. Vatanımı tehdit edercesine yapılıyorsa eğer, o parmakların kırılması şarttır. Ama milli maç sonrası, bizi çeyrek finale taşıyan zafer sonrası o ruh haliyle, o muhteşem duygularla yapılan 'Ben Türküm' işareti, sonuna kadar haktır.

İlla ki olayı farklı boyutlara çekmek isteyenler olacaktır. Döndüre döndüre güya eleştiri yapacaktır. Ama gerçekten bu gururu yaşayanlar, olayı farklı boyuta çekenlere yapacakları işareti de çok iyi bilirler.

Siz boş boş konuşanlar dağılın artık. Bizler, bu akşam Hollanda karşısında alacağımız galibiyet, çıkacağımız yarı final için kenetlendik. Bu akşam tribünlerde göreceği parmakları içine sindiremeyenler maçı izlemeyebilirsiniz ama, maç bitiminde televizyonunuzu açın. İnşallah son düdük çaldığında, sevinç gösterisi nasıl olur, dünya aleme göstereceğiz.

Hadi şimdi, o parmaklarınızı nasıl kullanırsanız kullanın, nereye koyarsanız koyun.