Güzel ülkemde bazen öyle iyi şeyler oluyor ki, hayranlıkla izliyorum. Ülke genelinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Geleceğe Nefes Ol' fidan dikme kampanyası son günlerdeki en güzel ve en isabetli bir örnek. 11 Kasım 2019 günü saat 11.11'de 81 ilde 11 milyon fidan dikimini kapsayan kampanyada 13 milyon 763 bin fidana ulaşıldı. Kampanyanın benim için en dikkat çekici kısmı, Manisa'nın kampanyaya katılan iller arasında birinci sıraya yerleşmesi oldu.
Kampanyaya biz de Manisa Futbol Kulübü olarak katılarak destek verdik. Kulübümüzü Bölgesel Gelişim Ligi'nde başarıyla temsil eden U19 takımı oyuncularımız fidan dikimi kampanyasına katılım göstererek sosyal sorumluluk projesine sahip çıktılar. Ne mutlu ki, kulüp olarak böylesine duyarlı gençlere sahibiz.
Evet, çok yerinde ve sonucu çok çok başarılı bir kampanya oldu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Şehit İlhan Varank Yerleşkesi'nin biraz ilerisinde Büyüksümbüller Köyü mevkiinde seçilen fidan dikilecek alana ulaştığımızda önce çorak alan, sonrasında da yüzlerce insandan oluşan kalabalık dikkatimi çekti. Yağmurlu havaya rağmen o kadar insanın toplanması gerçekten müthiş bir olaydı. Protokol üyeleri başta olmak üzere, öğrenciler, dernekler, sporcular ve vatandaşlar bu özel günde biraraya gelmişlerdi böylesi güzel bir etkinliği gerçekleştirmek için.
Yağan yağmura, çamur deryasına dönüşen yollara aldırmadan katılan herkes geleceğe nefes olacak fidanları toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyordu. Zamanla büyüyecek olan fidanlar gelecek nesillere bir miras olacak. Bir gün tabii ki de yetmez yanan, yakılan orman alanlarının geleceğe hazırlanmasına. Ülkemin dört bir yanında bir gecede bilerek veya bilmeyerek kıyılan o kadar çok ormanlık alan var ki, hani "Ciğerlerimiz yanıyor" dediğimiz. Her gün böyle kampanyalar düzenlesek bile çok çok uzun bir zaman gerekir. Fidanların toprakla buluşturulması, bunların tutması, büyüyerek ağaç olması uzun yıllarda olacak tabii ki de ama, önemli olan ilk adımın atılması.
Her fidan dikiminde olduğu gibi bunda da "Neden meyve ağacı fidanı veya zeytin fidanı dikilmiyor?" soruları gündeme geldi. Yerinde sorular aslında. Buna bir açıklık getireyim. Fidan dikimi gerçekleştirilecek bölgede önce toprak analizi yapılıyor ve dikilecek fidanlar buna göre belirleniyor. Büyüksümbüller'de mavi servi, kızılçam fidanı dikilirken; ilçelerde de ceviz, badem, fıstık çamı ve zeytin fidanları dikimi gerçekleştirilmiş. Sanırım sorulara bir cevap olmuştur.
Fidan çeşidi tabii ki önemli ama aslolan fidan dikiminin yapılması kanımca. Kim, bir fidanı toprakla buluşturuyorsa toplum için çok çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Önceki gün de tüm Türkiye tek yürek oldu ve böylesi kutsal bir görevi yerine getirdi.
Bizim de Manisa Futbol Kulübü olarak katıldığımız fidan dikimi kapsamında Büyüksümbüller'de atılan ilk adımlar, hayata gözlerini açan bir bebeğin aldığı ilk nefes oldu. Nefes almaya devam ettikçe büyüyecek, gelişecek, boy vermeye devam ettikçe de kök salarak hayata tutunacak. Bana kalırsa, boş bulduğumuz her alana fidan dikelim. Hepimizin soluklanacağı yeni nefes alanları oluşturalım. Gelecek nesillerin nefes alarak hayata tutunmasını sağlayacak dalları onlara verelim.
Geleceğe nefes olan herkese sevgilerimle.