Kendimizi diğer insanlarla kıyas ettiğimiz bir konu psikolojik sağlamlık.
Ani bir durum yaşadığımızda verdiğimiz tepkiler, olaydan etkilenmemiz, olayın bizi nasıl etkilediği, dayanıklılığımız, toparlanabilmemiz, bunların hepsini kapsıyor.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden, zorlayıcı olaylarla baş edebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme, strese karşı ve olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirmedir.
Aynı zamanda da trajedi, travma, zorluk ve devam eden stres faktörlerine karşı adapte olmadır.
Olaylardan hepimiz bir ölçüde etkileniriz fakat verdiğimiz tepkiler aynı olmaz. Herkes farklı şekilde baş etme şekilleri kullanır.
İnsan tecrübesinin en çarpıcı yönlerinden biri, biyolojimiz ve çevre etkileşiminden dolayı hep değişim yaşıyoruz. Bu bağlamda psikolojik sağlamlıkta en temel nokta değişim halindeyken bazı bireylerin kendilerini yaşamın psikolojik, duygusal gerçeklerine karşı koyabilirken, bazıları bunlara karşı daha dayanıksızdır. Olaylardan daha çok etkilenirler.
Psikolojik sağlamlık aynı zamanda stresle baş etme yönetimidir. Psikolojik sağlamlığı yüksek bir birey stresle daha kolay baş eder çünkü stres yaratan durumlara karşı daha esnek, kendine güvenli ve psikolojik uyumu yüksektir.
Psikolojik sağlamlığı düşük bireyler ise stresli ortamlarla ve durumlarla karşılaştığında uyumsuzlardır ve uyumsuz davranışlar sergilerler. Stres seviyeleri daha da artar.
Bazı durumlar oluyor ki evet psikolojik sağlamlığım iyi diyemiyorsun. Bu sıralar maalesef bunu yaşıyoruz. Bir savaş söz konusu. Savaş da değil de masum insanların katledilişi gibi daha çok. Bütün dünya bu aralar bu duruma maruz kalıyor. Savaş askerler arasında olur. Sivil halka bombalar arasında değil. Diyorum da psikolojik sağlamlık da bir yere kadar. Evet kaldıramıyoruz bu durumu ve maalesef elimizden bir şey gelmiyor.