Yapraklı takvimleri çok severim. Hani yılın her bir günü için tek tek basılan, ön ve arka yüzünde çocuk isimlerinden yemek tariflerine, tarihte o gün yaşanan olaylar ile ilgili bilgilerin de yazılı bulunduğu takvim. Hatırlarsanız babaannelerimiz, anneannelerimiz, dedelerimiz, hatta anne ve babalarımız için, her sabah uyandıklarında bir gün önceki yaprağı özenle koparıp yeni günün sayfasını ortaya çıkarmak cok özel bir şeydi. Kopardıkları yaprağın üzerinde yazılanları noktasına virgülüne dikkatle okurlar, çok ilgilerini çeken bilgileri etraflarında kim varsa bir de onlara söylerlerdi. Benim de bu takvimleri sevmemde sanırım bunun etkisi var.
Yine bu takvimlerin bana getirisi sanıyorum, her gün internetten bugünün anlam ve önemi neymiş diye bakarım. Yazımı yazmağa başlamadan önce dün de günün anlam ve önemine bakarken, bugünün yani 30 Ocak tarihinin Dünya Saygı Günü ve Dünya Uyku Günü olduğunu öğrendim. Günümüzde çoğu insanın saygısızlıktan ve uykusuzluktan şikayetçi olduğuna bakarsak, bence çok önemli ve yerinde bir gün. Anlamı büyük. Tabii bu günün önemine dikkat çekmek için ne gibi etkinlikler yapılabilir tartışmaya ve görüşlere açık bir konu. Hele ki okullarda veya gençlerin kendi aralarında Noel ve Cadılar Bayramı gibi kutlamaları gerçekleştirdiği son yıllarda saygının herkese her ortamda gerekli olduğu hatırlatılabilir, dikkat çekilebilir. O kadar anlamsız günler için bir sürü etkinlik düzenlenirken bence bu günler için de harekete geçilmesi yerinde olur. O halde bugünden başlayalım, saygı kelimesini hayata uyarlayalım küçüğünden büyüğüne herkese saygılı olalım.
Dünya Uyku Günü için ne yapılır bilemem ama, kafa yorduğumuzda bununla ilgili de birçok yaratıcı fikir ortaya çıkar diye düşünüyorum.
Takvim yaprakları dedim ya yazımın başında. Sonunu da uygun bir şekilde tamamlamak istiyorum. Bakın geçmiş yıllarda 30 Ocak günü hangi önemli olaylar yaşanmış. Buyrun okuyun;
1948: Hindistan'ın kurucusu Mahatma Gandhi, radikal-milliyetçi bir Hintli tarafından gerçekleştirilen suikastla öldürdü.
1919: Paris Barış Konferansı'nda İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasını kararlaştırdı.
1923: Yunanistan ile Ahali Mübadelesi Anlaşması yapıldı. Aralık 1923'te başlayıp 1927 yılına kadar süren uygulamayla 400 bin Türk ve 1 milyonu aşkın Rum yer değiştirdi.
1931: Boksör Küçük Kemal, Yunanistan şampiyonu Angelidis'i yendi.
1933: Almanya'da Adolf Hitler iktidara geçti.
1943: Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı arasındaki görüşmeler başladı. Adana Mülakatı olarak bilinen görüşmeye ilişkin resmi bildiri 1 şubatta yayınlandı.
1946: Macaristan'da cumhuriyet ilan edildi.
1969: Türkiye'de ilk böbrek nakli Beyoğlu Devlet Hastanesi'nde Yusuf Özer adlı hastaya yapıldı. Ancak Yusuf Özer, kendisine takılan böbreğin bir akıl hastasından alındığını öne sürerek savcılığa başvurdu.
1975: THY'nin İzmir-İstanbul seferini yapan 'Bursa' uçağı Marmara Denizi'ne düştü: 41 kişi öldü.
1985: Ege'de tank çıkarma gemisi fırtına yüzünden battı: 39 denizci şehit oldu.
1998: Karikatürist Ali Ulvi Ersoy, 74 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
2001: TBMM'deki İçtüzük görüşmeleri sırasında çıkan arbede sonucunda DYP milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, kalp krizi geçirerek öldü.
2005: Irak'ta 50 yıldır ilk kez çok partili seçimler yapıldı. Sünniler seçimi boykot etti. Seçimin galibi Şiiler oldu. Celal Talabani, ülkenin ilk Kürt devlet başkanı seçildi. Şii İbrahim Caferi de başbakan oldu.
Umarım bugün ve önümüzdeki yıllarda yaşanacak 30 Ocak, tarihte hep güzel olaylarla anılır. Sizler de hayatınızın her anında güzel anlar yaşamanız dileğiyle sevgiyle kalın.