'Başarı asla tesadüf değildir' sözünün en güzel kanıtı, Akşemsettin Ortaokulu. Belki de çoğunuz ismini ilk defa duyuyorsunuz ya da okulun nerede olduğunu bile bilmeyenler olabilir aranızda. Hani kabaca kenar mahalle diye tabir edilen, süslü püslü olmayıp gösterişsiz, çocuğumu ortaokulda nereye kaydettirsem diye düşünürken ismini aklınıza getirmeyeceğiniz, çoğu kimsenin revaçta olmayan düşüncesiyle bakacağı bir okul. İşte bu okulun 16 öğrencisi, 2022 Yılı Liselere Giriş Sınavı'nda fen liselerine yerleşti. Büyük bir başarı.
Maalesef günümüz şartları insanları öyle bir hale getirdi ki, okul başarısıyla birlikte öğrenci ve veli profili de gözönüne alınarak çok çok ön yargıyla hareket edilir oldu. Şartlar ne kadar iyi olursa herşey güzel olur düşüncesi bir yere kadar geçerli. Okulun fiziki şartları, veli profili belli. 'En iyisini ben bilirim' değil aksine 'En iyisini siz bilirsiniz' diyerek idarecisine, öğretmenine, çocuğuna güvenen veliler. İnanmış, azimli idareci ve öğretmen grubunun gayretli çalışmaları birleşince, ortaya işte bu başarılı tablo çıkıyor. Öğrencisi, velisi, öğretmeni, idarecisi ne kadar gurur duysalar azdır.
Eğitim sistemiyle o kadar çok oynandı ki, aileler daha iyi olur düşüncesiyle çocuklarını devlet okulundan özel okullara aldı. Özel okullar çoğu başarılı çocuğa burs vererek devlet okullarından kendi bünyelerine kattı. Okuldaki veli ve öğrenci profili çok karıştı diyerek özel okullara geçenler oldu. Durum böyleyken hep demiştim, 'Özel okullar devlet okullarından aldıkları başarılı çocukların sınav sonuçlarıyla gurur duymasınlar. Ne zaman ki ilkokuldan kendi yetiştirdikleri çocuk başarılı olacak, o zaman reklamlarını yapsınlar demiştim"
Bu yıl öyle oldu. Adını vermeyeceğim anlayan anlar, hayli gözde olan özel okullardan birisi ilkokuldan yetiştirdiği öğrencileriyle bu yılki sınav sonuçlarında adından söz ettirecek başarıyı yakalayamadı. Özel okul dersleri, onun yanında özel birebir dersler, her türlü imkan demek ki başarılı olmaya yetmiyor. Akşemsettin Ortaokulu gibi bir okul 16 öğrencisini mevcut şartlarıyla fen liselerine yerleştirme başarısını gösteriyorsa, diğer devlet ve özel okulların bir oturup düşünmesi lazım.
Manisa'da eğitimin lokomotifi olan adından sözettiren devlet okulları geriye düşüyorsa, özel okullar o kadar imkan içerisinde başarı çıtasını yükseltemiyorsa bunun nedeni hem eğitim sistemi hem öğretmen hem de idareci kaynaklıdır. Bunların yanında tabii ki öğrenci ve öğrenci velisi neslindeki değişimdir. Nasıl düzelir bilemem ama, bildiğim tek şey isteyince herşeyin yapılabildiği, üstesinden gelinebildiğidir. Tıpkı Akşemsettin Ortaokulu'ndaki gibi.
Okulda göreve başladığı ilk yıl okul tarihinde ilk kez fen lisesine öğrenci gönderme başarısını gösteren, bu yıl bu başarıyı daha da katlayan Okul Müdürü Süleyman Aydın başta olmak üzere müdür yardımcılarını, öğretmenleri, öğrenci velilerini ve öğrencileri kutluyorum. Başarılarının daha da artarak devamını diliyorum.
Darısı tüm devlet okullarının başına.