İnsanı acı öldürür mü? Biliyorsunuz cevabını ama söyleyeyim öldürür.

Acı insanın derinliklerine işleyen bir güç.  Sizin de acı öldürür gerçeğinin anladığını ve içselleştirdiğinizi biliyorum. Ayrıca acının öldürdüğünü, bilim de söylüyor. Kalp damar hastalıkları en yaygın ölüm sebebi… Bundan kaynaklı ölümlerin yüzde 80’i kalp krizi olduğu belirtiliyor. Kalp krizine neden olan risk faktörleri arasında şeker, tansiyon ve kolesterol gibi bilinen etmenler önemli rol oynuyor ancak şunu bilmekteyiz ki, ölümlerin en temel nedenlerinden biri -belki de en etkili olanı- kalp kırıklıklarıdır. Bir kalp kırıldığında, normal fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanır. Üstelik kırılmış bir kalbi onarmak, kimsenin çözemediği bir sorun olarak karşımızda duruyor.

7 yıl önce Fırat Kalkanı Harekatı sırasında evladı Uzman Çavuş Gökhan Kılıç’ı kaybeden baba Mehmet Kılıç, kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Adana’da yaşayan Mehmet Kılıç, oğlunun şehadet haberini aldığı sırada çekilen fotoğrafla hafızalara kazınmıştı. Gökhan Kılıç şehit olduğunda henüz 25 yaşındaydı. Üç aylık evliydi ve eşi hamileydi…  O fotoğrafta Mehmet Kılıç öfke ve üzüntüyle karışık bir durumdaydı. Aslında kendini bıraksa acıdan olduğu yere yığılacak. Ama ayakta durup güçlü durmaya çalışıyordu. Bu yüzden Mehmet Kılıç sadece bir babadan çok daha fazlasıydı… Belki de o fotoğraf sayesinde herkes şehit ailelerinin acısını en derinden hissetti.

Evet, bir çocuğun annesiz babasız kalması ve onlar olmadan büyümesi kötü bir şey. Ancak evlat kaybı, bir ailenin yaşayabileceği en acı deneyimlerden biri. Bu yüzden “Allah kimseye evlat acısı vermesin” deriz. Bir insan çocuğunu kaybettiğinde sadece kalbi kırılmaz, günlük yaşantısıyla başa çıkamaz hale gelir ve yavaş yavaş içsel olarak küçülür.

Acı, insanı sessiz kalmaya zorlar. Delirtir ve dayanılmaz olduğu noktada öldürür. Gerçek acı ne yazık ki böyle bir şeydir. Umarım, Mehmet Kılıç gittiği yerde evladına kavuşmuştur…