Önceki Yunusemre Belediyesi yeni açmıştı bu tali yolu, bir yıl olmadı.

Bozköy yönünden gelirken YSE kavşağına gelmeden sağa dönerseniz bu yola girersiniz çam ağaçlı, asfalt jilet. Ancak, Milli Savunma Bakanlığının Genel Kurmayın (askeriyenin) verdiği yer kadar yapılmış ama, sürat yolu oluvermiş. Bisiklet yolum benim, trafiği yoğun olmadığı için bisikletimle burayı kullanıyorum. Dar, bir yönde kaldırım da yok, sağlı sollu yağmursuyu ızgaralarından yapılmış şekilde gittiğim yolun (bordür olmadığı için) kenarından 50 metrede bir döşenmiş ızgaralardan sola doğru kaçırıyorum bisikletimi, sakat bir iş yapıyorum ama:

İş bilmezlik burada da gösteriyor kendini. Geliş gidiş ortası refüjlü yollarda yolun eğimini refüje doğru yaparsınız, yağmur sularını refüje doğru toplar, yağmursuyu ızgaralarını buraya koyar, yağmursuyu toplama borusunu refüjün altına döşersiniz. Bir boru ile iki yolun suyunu toplamış olursunuz, hem de kaldırımsız tarafta giden yaya, motosiklet, bisiklet, yavaş giden araçlar sağa iyice yanaşır, (yağmursuları da sola yanaşır akar, vatandaş araçlardan sıçrayan sudan ıslanmaz) oluşacak kazalara sebep olmazsınız. Burası için iş bilmezlik demiyorum şehir içinde refüjlü her yolumuz böyle. İki boru iki ızgara.

Paralı! askerlik 28 gün. Yemin töreni zamanı son hafta Cuma günü yapılıp bavulu eline herkes evine gidiyor. İşte bugünlerin birinde bisikletle giderken denk geldim. Yolun sağı solu, tamamı yol boyunca, çöpten geçilmiyor. Aman yarabbim koca Manisanın çöpleri buraya toplanmış sanki. Askerdeki oğlunu almaya gelmiş aileler s.ç.p batırmışlar. Ayıp ki ne ayıp. Yıllar önce askerlik iki seneyken askerler çarşı iznine çıkar Manisa’ya para bırakırlardı, şimdi çöp bırakıyorlar. Toplanıncaya kadar rüzgarla birlikte dağılan çöpler Yunusemre Belediyesi’nin meydanına, kapısının önüne kadar dağılmışlar.

Üç dört gün önce yerel basında bir haber vardı Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve personeli ‘çevremizi temiz tutalım’ adına çöp toplamışlar. Herhalde meydandaki çöplerden başlamışlar, taaaa Barbaros’a kadar gitmişler.

Şu çöp atma işi; bazen önümüzde giden suv denilen model araçlardan dahi boş sigara paketi pet şişe atıldığını görüyoruz. Çöp bakanlığına telefon ile şikayette bulunsanız kayda almazlar, kimse ilgilenmez. Hâl böyle olunca atmaya devam. Avrupa Birliğine girecekmişiz.

İlahi, hiç güleceğim yoktu.