Yeni bir yılın ikinci gününde merhaba. Köşe yazımın her yayımlandığı gün bir sonraki yazımın konusunu belirlemek üzere düşünmeye başlarım. Bulduğum konu üzerinde yoğunlaşırken yaşadığım bir olayda veya bir sohbette bir başka konu birden karşıma çıkıverir ve gündem gereği benim yazımın konusu bir anda değişir. Bugünkü yazımın konusu da aynen böyle değişti. Eğitim sistemi, öğrenci nakilleri ve mağdur olan öğrenciler, veliler.
2018'de mezun olan ortaokul öğrencilerinin liseye yerleşmeleri tam bir olay olmuştu. Sınav sisteminin değişmesinden tutun da öğrencilerin bir liseye yerleşmelerine kadar her süreç zorluklarıyla işlemişti. Öğretim yılının yarısına geldik, 18 Ocak'ta yarı yıl tatili başlayacak ama halen bu sistemin zorluklarını yaşayan öğrenciler ve velileri var.
Manisa Büyükşehir Belediyespor Futbol Altyapısı'yla olan ilgimi herkes bilir. Altyapıya gelen çocuklarımızın okul işleriyle ilgilendiğimden sistemle ilgili her gün yeni bir şeyler öğreniyorum konuyla ilgili yetkili isimlerden. Sağolsunlar bıkmadan, usanmadan her soruma cevap veriyorlar. Isim olarak telaffuz etmeyeceğim, hepsine defalarca ettiğim teşekkürü buradan bir kez daha ediyorum.
Gelelim konumuza. Manisa Büyükşehir futbol altyapısına il dışından gelen çocuklarımız oluyor. Dolayısıyla onların eğitim hayatı da Manisa'da devam edeceği için nakillerinin buradaki bir okula alınması gerekiyor. Çocukları il dışından buraya veli isteğiyle sorgusuz sualsiz alıyorsunuz hiç sıkıntı yaşamadan, amma velakin il içinde bir başka okula geçmek istediklerinde imkansız olan ne varsa isteniyor. Lise 9. sınıf öğrencisi çocuklarımızı Biga'dan, Bergama'dan sadece veli dilekçesiyle kontenjan sıkıntısı olmasın garanti diye ilk etapta meslek lisesine aldık adres falan sorulmadı, oy ortalamaları yüksek olan bu çocuklarımızı anadolu lisesine nakil almak istediğimizde ikametgah adresi istendi. Bu çocuklar futbol altyapısında oynamak üzere tek olarak geliyor, tesislerde kalacaklar diye defalarca birçok yere anlatmama rağmen sistem izin vermediği için illa ki de adres istendi. Çok çok büyük uğraşlarla nakilleri oldu ama bunun böyle olmaması gerekiyor. Bir esnek nokta sağlanması şart.
Ortaokul çocuklarımızın nakilleri bu kadar uğraştırmadı. Veli muvafakatnamesi, lisans fotokopisi ve tesislerde kaldıklarına dair resmi yazı yetti. Çünkü ortaokuldaki sistem izin veriyor.
Lise öğrencisiyle ilgili bir başka sıkıntılı konuda 10. sınıf özel okul öğrencisinin naklinde önümüze çıktı. Sistem gereği o da özelden devlet okuluna geçeceği için 8. sınıfta girdiği TEOG sınavı puanına göre yerleşmesi gerekiyormuş. Ama puan düşük olduğundan herhangi bir anadolu lisesine yerleşemiyor. Meslek lisesi dedik, o da yarı dönemde geçiş olamazmış. Çocuğumuzun tek seçeneği var, açık lisede okuyacak. Zaten son yıllarda bir çok çocuk velilerine rağmen açık lisede okumanın yollarını ararken, sistem en son seçenek olan bu yolu sunuyor. Biliyorum farklı öğrenci durumlarını anlatmak için çok uzun yazdım ama anlaşılır şekilde yazdım sanırım. Aslında konunun özeti şu; istediğin okula değil, sistemin uygun gördüğü okula gideceksin. Yazarken tamam ben size bunu anlattım da benim hala ikna olmadığım konular var.
Bu çocukları il dışından adressiz getiriyorsan il içinde de tesis adresleri geçerli olmalı ki okul naklinde bu kadar zorluk yaşanmamalı, tıpkı okul pansiyonunda kalan öğrenciler gibi.
Özel okuldan devlet okuluna geçecek 10. sınıf öğrencisinin önüne TEOG sınavı puanı çıkarılıp da anadolu lisesi olmaz, meslek lisesi olmaz diyerek açık liseye mahkum edilmemeli.
Eğitim sistemi öyle bir işlemeli ki, ne öğrenci ne de öğrenci velisi mağdur olsun. Yıllardır eğitim sisteminde süreklilik sağlanamamasının getirdiği sorunlar, sonuçlar bunlar. 2003 doğumlu çocuğa nakil istediğinde TEOG sınavıyla muamele eden sistem, 2004 doğumlu çocuğu ikametgahıyla imtihan ediyor.
Umudum, sistem tıkanıklığına süreklilik sağlayacak bir çözüm bulunması.