İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
Merhaba, bu haftaki yazımıza Yunus Emre’nin bu dörtlüğüyle başlamak istedim. Yunus Emre’nin aşina olduğumuz ve en çok duyduğumuz sözlerinden bir tanesidir. ‘’Eğitim alanındaki edindiğimiz bilgi ve deneyimler, sahip olunan meslek becerileri, insanların neler yapıp-yapamayacağını bilmek(insanları tanımak), var olan mevcut bilgi ve deneyimlerden ziyade kişi önce kendini tanımalıdır’’ der Yunus Emre. Kendimizi tanımadan önce diğer bilgilerin yalnız ve eksik kaldığını söylemiştir.
Kişi kendini tanımadan önce çevreyi tanımamalıdır; mesleği, eşi, sevdikleri, hataları, mutlulukları v.s konularda kendini tanıması, birçok problemin çıkmasını engellerken kişiyi daha iyi hissettirir.
Kendimizi tanımak sevdiğimiz renk, sevdiğimiz yemek, burcumuz, hobilerimiz, hayallerimiz v.s değildir. Kendimizi tanımak, daha derindir.
Düşünelim o halde: Kendimizi, kişiliğimizi tanımlayacak 5 özelliğimiz nedir?
-Düşündüğümüz 5 özellik bize bir fikir verebilir ancak tam anlamıyla bu 5 kelime yeterli midir?
Bu konuda sizlere şu soruları yönelteyim ve kendinize daha yakından bakalım:
*Çevrendeki insanlardan aldığın kendin halkında olumlu-olumsuz ifadeler neler?
*Gelecek 5 yıl sonunda olacağın konumunu/yerini bugüne göre nasıl değerlendiriyorsun?
* Değerlendirmen sonucunda ortaya çıkan sonuçta hangi nedenler etkili, daha iyisi olması için ne olması gerekiyordu?
*Bir tehdit(olumsuz yaşantı, beklenmeyen durum, hata v.s) karşısında ne hissediyorsunuz? Nasıl tepki veriyorsunuz?
*Asla vazgeçemeyeceğiz şeyler ne?
*Şu anda ne olsa sebepsiz gülümserdiniz? Sizi içten ve gerçekçi bir şekilde gülümseten şeyler nedir?
*Kiminle/uğraşla olduğunuzda zaman sizin için akıp gitmektedir?
Soruların cevabı sizi kendinize yaklaştıracaktır. Yaptıklarınız, yapamadıklarınız, yapmak istedikleriniz, doğru veya yanlış yapılanlar tümüyle belirginleşecektir.
Şöyle düşünelim; bir tercih yapmanız gerekiyor. Seçenekleriniz; şu an bir işte çalışıyorsunuz, arkadaşlık ilişkileriniz oldukça iyi, maaşınız iyi durumda ve iş yeriniz evinize yakın bir yerde. Diğer seçeneğiniz; yeni bir iş teklifi var. Bu teklif de; eski işten daha iyi bir maaş, yeni bir ev ve yeni bir araba teklif ediliyor. Bu noktada nasıl bir yol izlerdiniz? Hangi önceliklere göre karar vereceksiniz?
-Tam bu noktada kişinin kendine bazı sorular sorması gerekecek; maddi olarak iyi hissetmek mi yoksa daha az maddi gelir ve iyi arkadaşlık ortamı mı? Verilen cevaplar kişinin ne istediği, nerede mutlu olduğu, hayalleri, hedefleri doğrultusunda cevaplanacaktır. Yani kendini tanıyan bir kişinin en doğru cevabı vereceği sorular olacaktır.
Bu soruları zaman zaman kendinize sormalısınız. Verdiğiniz cevaplarla şu anki durumunuz arasındaki fark sizi nerede ve ne halde olduğunuzu söyleyecektir. Nerelerde hata yaptığınızı, doğru tepkiler verdiğinizi, hayallerinize ne kadar uzaklıkta olduğunuzu gösterecektir.
Hayatımız boyunca çok hayalimiz, isteğimiz olur. Bazıları gerçekleşir bazıları gerçekleşmez. Gerçekleşmeyenler üzerine çok düşünürüz; neden olmadı, nerede hata yaptım diye. -acaba düşündük mü hiç; gerçekten istediğimiz bir şey mi, kendimize uygun veya özelliklerimize göre bir şey mi bu diye?
İnsanın kendini tanıması; hayatı daha kolay yaşamasını sağlar(kendini tanıdığı için neyin gerekli neyin doğru olduğunu bilir), daha çok mutlu eder ve az üzer(kendine uygun kararlar ve hayaller belirler, doğru seçimler yapar), daha iyi hissettirir(paraya değer vermediğinizi aslında mutluluğu daha çok önemsediğinizi keşfettiğinizde artık parayı bir amaç olarak belirlemekten vazgeçip kendinizi para kazanmam gerek diye zorlamayıp bırakıp daha iyi hissedersiniz).
‘’Kendini tanımak, bütün bilgeliğin başlangıcıdır.’’