İnsan sosyal bir varlıktır. Yaşamsal doyumu sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi de sosyal ilişkileridir. Yapılan araştırmalar mutluluk ile sosyal ilişkiler arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kişinin sosyal ilişkileri ne derece iyiyse mutluluk düzeyi de artmaktadır.
Diğer açıdan ise sosyal ilişkilerin zayıflaması mutluluk düzeyi üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmaktadır. -Peki,
Yalnızlık nedir?
Kişinin; yetersiz, güvensiz ve değersiz hissettiği duygu durum içine girme halidir. Kimsesiz olma, boşluk hissi, hiçbir kimse tarafından anlaşılamama hissi, kimseye güvenememe v.s gibi durumlar da yalnızlık nedir sorusunun cevabıdır.
Yalnız olan(olmak isteyen) kişiler, çoğu zaman yalnızlığı tercih etme sebeplerinin en birincil sebebi olarak ‘’mutluluk yalnız kalmakta’’ şeklinde belirtmişlerdir. Sosyal yaşamda yeri olmadığını ya da sosyal yaşamın onları mutsuz ettiğini düşünürler.
Yapılan onlarca araştırma sonucunda son 20 yılda insanların yalnızlaşma isteğinin artmaya başladığı ortaya çıkmıştır. Kendini yalnız hisseden kişilerin dünya üzerinde %27’lik bir orana sahip olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
O zaman ‘’insanlar neden yalnızlaşır(yalnız kalmayı tercih eder) ?’’ sorusunun cevabını konuşalım:
-İnsanları yalnızlık duygusuna iten birden çok neden vardır;
-Sosyal Platformlar
Son yıllarda internet kullanımı ve sosyal medyanın etkisiyle sosyal ilişkiler sanal ortamlara aktarılmıştır. Sanal dünyada oluşturulan sosyal ortam, gerçek olmayan ve sağlıksız ilişkilerin oluşmasına neden olmuştur. Birçok insan da sosyal olma kavramını, sanal ortamlarda aktif olmakla bağdaştırmıştır. Sosyal ilişkiler kurma, sosyalleşme kavramları sanal ortama kaydırılmış oldu. Bu durum da insanları yalnızlaştırmaya başlamıştır.
-Televizyon
Televizyon da önemli etkenlerden bir tanesidir. Birçok insan, yalnız kalmak istediklerinde evde kalmayı, odalarında vakit geçirmeyi ister. Bu noktada televizyon ile vakit geçirmeyi de isterler. Başka bir yorumla da kendilerini yormamak ve insanlarla uğraşmamak adına televizyon da var olan dizi, film ve programlarla kendi sosyal hayatlarını yaşarlar. Oradaki yaşamı benimseyip onlarla bir ilişki geliştirir.
-Beklentiler
İnsanların beklentilerinin karşılanmaması sosyal ilişkilerine olumsuz bir etkide bulunur. İlişkilerde beklentiler ve insanların farklı kişilik özellikleri sonucunda çatışmalar meydana gelir. Bu çatışmalar sonucu uzlaşma sağlanmadığında ve ortak noktada buluşulmadığında ilişkiler ve insanlar zarar görmektedir. Yıpranan insanlar sosyal ilişkilerden ve insanlardan uzaklaşıp yalnızlaşmak isterler.
-Terkedilme korkusu
İnsanların en büyük korkularından birisidir terkedilmek. Sevdikleri, güvendikleri kişiler tarafından yalnız bırakılmak ya da terkedilmekten korkarlar. Birçok insan bu korkusuyla yüzleşmemek için yalnız kalmayı tercih eder.
-Anlaşıl(a)mama hissi
‘’Beni kimse anlamıyor, insanlarla anlaşamıyorum’’ şeklinde düşünen kişiler, sosyal ilişki kurmaktan çekinirler. Etrafındaki kişilerin kendisini anlamadığını ve onlarla anlaşamadığını düşünerek kendini sosyal yaşamdan izole eder. Bu sayede daha çok mutlu olabileceğini düşünür.
Yalnızlık insanların tercihine dayanmaktadır. Yalnızlık ve tek kalmak olgusu farklı anlamlar içeren kavramlardır. Tek başına kalma hali bir tercih değildir ancak yalnız kalmayı istemek ya da yalnız kalmayı seçmek kişinin iradesiyle oluşmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz sebepler ve daha fazlası nedeniyle kişiler yalnız kalmayı seçmektedir.
‘’Hiçbir zaman yalnız kalınmamalıdır.’’ gibi ifadeler kullanmak kesinlikle doğru değildir. İnsan, sosyal bir canlıdır. Sosyallik önemlidir ancak kişiler belli zamanlarda belli zaman aralıklarında kendine zaman ayırmalıdır. Kendine zaman yaratmalıdır.
Yalnızlık bir yaşam stili olmaya başladığında, kişinin rutini haline geldiğinde tehlikeli olmaya başlar. Bu dengeyi oluşturmak oldukça önemlidir. Birçok psikolojik problemin(depresyon, sosyal anksiyete, şizoid kişilik bozukluğu v.s) ortaya çıkmasına neden olur.
Sosyal medya kullanımını azaltarak, arkadaşlarınızla olan iletişiminizi sürdürerek, yeni uğraşlar veya keşifler yaparak, kendinize ayırdığınız zamanı kontrol altına alarak yalnızlığın sizin için bir tehlike olmamasını engellemek sizin tercihiniz.
Sevgiyle kalın,