1. DARPHANE:
Arkeolojik kazı ve restoradyonu. Manisa Belediyesi tarihinde ilk yapılan iş Arkeolojik kazı. Adı darphane, ancak ne olduğuna bir türlü karar verilemeyen bir yapı. Yıllar önce aslına uygun olmayan bir şekilde restore edilmiş. Çevre evlerin kamulaştırmalarının bir kısmı yapılmıştı bir kısım evler darphane parselini içerisinde kalmış onları yıkım izni alarak müze denetiminde koruma kurulunun izniyle kazıya başladık. Herhangi bir bulguya bilgiye rastlayamadık. Restorasyona başladık. Amacımız yapıyı yaşatmaktı restitüsyon projesiyle kahve olarak çalıştırılmasını amaçladık ve belediyenin Emlak işleri müdürlüğüne teslim ettik.
https://www.manisa.bel.tr/Projeler/d6_darphane-restorasyonu.aspx
2. ULUCAMİ SAATİ:
Yıllardır saat başı çalmayan çanının ve çalışmayan saatinin orjinal şekliyle tamirini yaptık. Hiçbir elektronik parça kullanmadan tamamen aslına uygun mekanik haliyle tamiri usta Fethi Pamukoğlu,hem sanatcı hem saatcı tarafından yapıldı.
https://m.haberturk.com/gundem/haber-amp/1044580-manis-ulu-camiinin-saati-calindi
https://www.ntv.com.tr/amp/turkiye/tarihi-saat-calindi,XBjQxhK24EWP-ba9LoN7tg
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/yazdir?CE806903B2E6932B990C20F1AABBBC73
https://www.manisa.bel.tr/t2_danisman.aspx?sayfa=haber&sid=22354
3. GÜLGÛN HATUN HAMAMI:
Restorasyonunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptırırken bazı hatalar yapan yüklenici firmaya el çektirilmiş. Sonra biraz dışına dokunduk ama içini tamamen yapmıştık. Yarım kalmış restorasyonunun tamamladık. Ayrıca Kabak Tekkesi, Yedi Kızlar Türbesi, Dere Mescidi ile birlikte çevre düzenlemesi.
https://www.manisa.bel.tr/Haberler/8599_acikdil-bengu-turk-tv-yayinina-konuk-oldu.aspx
4. KABAK TEKKESİ DÜZENLEMESİ:
Ulutepe yoluna açılan yol ile Tekke’nin yakınındaki evleri kamulaştırarak çevre düzenlemesinin genişletilmesiyle görünürlülüğünü arttırdık.
https://www.manisa.bel.tr/Haberler/
5. UNCUBOZKÖY ŞEHİT AKTAŞ İLKOKULU:
Restorasyonu ve rekreasyonunun yapılması.
6. EFENDİLER KAHVESİ:
Yıkımdan tescillenerek kurtarılarak restorasyonunun yapılması. (Bedesten Meyadanı köşesinde)
https://www.manisa.bel.tr/Haberler/
7. FATİH PARKI ÇEVRE DÜZENLEMESİ ve FATİH HEYKELİ
https://manisa.bel.tr/Haberler/
8. EMEKLİLER PARKI DÜZENLEMESİ ve adının BÜLENT KOŞMAZ PARKI olarak değiştirilmesi.
BÜLENT KOŞMAZ PARKI, (27.Haziran.2020)
1985 Küçük sanayi sitesinin birinci kısmı bitmiş 533 dükkana yerleşmeye başlamışlardı. Altı yedi yıl gibi bir zaman almıştı dükkan inşaatlarına başlanmasından tamamlanmasına kadar. Şehre uzak burada sanayi mi olur kim gelecek işimiz bozulur gibi sızlanmalardan dolayı kooperatif ortağı olmayan esnaf, yepyeni büyük (100-200-300-400 m2) dükkanları görünce ikinci kısmın yapılması ihtiyacı doğdu. 1987 yılında sanayi camisinden sonra ki alanda inşaatlar başladı. Bu alanı tarif etmesi şimdi kolay, sanayi camisinden aşağı derken Mehmet Akif Ersoy caddesi kaldırımsız bordür taşları döşenmiş toprak yoldu yolun hemen altı şimdi ki yürüyüş parkurunun olduğu park alanı ve menemen yoluna kadar ki alan zeytin, armut, badem ağaçlarından beş metre ötesi gözükmezdi o kadar sık ağaçlıktı.
Şimdi ki 75.yıl mahallesi; bu bölgede şehre uzak bir alan olduğundan boş. Bahri Sarıtepe Caddesine cephesi (bankalar caddesi; o zamanlarda ne adı var ne kendi) olan bu bölgede ilk yapılan kooperatifin projesini çizdim. Proje müellifi ben, kooperatif başkanı Rahmetli Bülent Koşmaz, inşaatları yapacak firma Çapra İnşaat, Rahmetli Mustafa Çapra. İmara ve bütçeye göre yapılan üç katlı inşaatlar yükselmeye başlayınca aidatını inşaat taksitini ödeyen ödeyemeyen kooperatif ortaklarından çatlak sesler çıkmaya başladı; mutfak ufak, salon küçük, oda yatak, banyo kuvet. Arsa belli, üye sayısı sabit, yapılacak inşaat metre karesi sınırlı. İnsanları bir araya toplayıp ev sahibi yapmak bir küçük daire sahibi olmaktan başka düşüncesi olmayan başkan Bülent Koşmaz bıraktı yöneticiliği, ortaklıktan da ayrıldı.
1992'de Celal Bayar Üniversitesi kurulma aşamasında: Vali Sami Sönmez, Belediye Başkanı Zafer Ünal, ben Mimarlar Odası Başkanı, Rahmetli Ticaret Odası Başkanı ve diğer sivil toplum kurum başkanları mütevelli heyeti oluşturduk. Kurulmasında hep birlikte çalıştık.
Bilge Dershanesi: Yaşar Coşkun, Galip Karagözler, diğerlerini hatırlamıyorum. Rahmetli arkadaşlarını toplamış eğitime ilk adımını attıktan sonra 1992 yılı Doruk Kolejini kurmuş yine birliktelik bir araya gelmişler Rahmetli Koşmaz müteşebbis, Rahmetli Çapra yapımcı, Kızıltoprak müdür, Coşkun yine var. 94 'te bittiğinde kızım ilk talebelerinden oldu o yıllarda öğrendiği ingilizcesi ile üniversite sonrası çalıştığı firmanın dış ticaret satın almasında çalıştı. Manisa'nın ilk koleji ve kalitesi.
Bundan sonra ki zamanlarda da bir araya geldik.Birliktelikler oluşturdu enerjinin e'si bilinmezken enerji şirketi kuralım dedi bir kaç yıl genel kurul yaptık Manisa'da tutmadı. Toplanan paralar faiziyle dağıtıldı dağıtılmasaydı devam ettirebilseydik, nafile, Manisa'da.
Aradan yıllar geçti bu arada bir çok toplantı kuruluş çalışmalarında fikir projelerinde zaman zaman bir araya geldik.
Yıl 2006 Organize Sanayi Başkanı olduğu yıllar. OSB'yi büyütmek istiyor ihtiyaç var. 4. ve 5. kısım inşaatları başlayacak iş henüz proje aşamasında. Proje ve uygulamanın teknik müşaviri olmamı istedi. Daha sonra Balo projesinde de beraberdik yine ortaklaşa. Türkiye'de bir ilk Batı Anadolu Lojistik Ortaklığı (BALO) projesini hayata geçirdi. Manisa'dan Avrupa'ya taşımacılık.
Minnetin, himmetin, duygusallığında ki hizmetin, kadirşinaslığın, vefanın, hakkın, hukukun, saygınlığında ki arkadaşlığın, sessizliğin sakinliğinde ki huzurun, vakurun, yorulmazlığın gayretinde ki sabırın, tüm bunların karşılığında ortaya çıkarılan OSB 4.5. kısmın eserin kusursuzluğunda ki damganın vurulduğu hayatımda ki iziydi Rahmetli Bülent Koşmaz.
2012 de Cengiz Başkan altını otopark yapalım dediğinde başladık Emekliler Parkına. Cami ve Vilayet Konağından dolayı kentsel sit alanı olduğundan Koruma Kurulu belli noktalarda elle, kazma kürekle sondaj kazılarının yapılmasını istedi bulguya rastlanabilir endişesiyle. Bir şeye rastlanmadı. Projeler kurula, tasdikler, gelmeler, gitmeler, ihaleler, şikayetler bir hayli gecikmeler olmasına rağmen güzele erişmek güzeli bulmak kolay olmuyor. 2014 otopark açıldı 2015 üst peyzajı bitti.
Vilayet Konağı kapısında durunca parkın ortasından Osmanlı'ya uzanan Hatuniye Camisi'nin minaresi mihenk taşıydı fonda ki Spil'in.
Minarenin şerefesinden, Vilayet Konağının çatısında ki Şanlı Bayrağımızın çelik direğinden, Fatih Parkı'n da at üstünde ki Fatih Sultan Mehmet'ten, Gediz'e boylu boyunca uzanan lirik ince bir çizgiydi park.
Spil'den Gediz Ovası'na yazılan Manisa Tarihi'nde önemi olan meydanın parkla taçlandırıldığı değerli bir isimle tarih boyunca korunarak tescillendiği BÜLENT KOŞMAZ PARKI. Allah her kula vermez bu hakkı.