Çocukluğumuzun Manisa’sında hatıralarımızı anlatırken sokaklar toprak, yollar ganit taş kaplama, asfalt Atatürk Bulvarında vardı. Evler basık çoğu bahçeli tek katlı kerpiç evlerdi. Bahçelerinde vita kutularından saksılarda sardunya Manisalı ağzıyla Cananlar vardı. Fesleğen evlerin olmazsa olmazıydı. Güller rengarenk hatta seyahate çıkıldığında anahtar komşuya verilir bu çiçekler sulattırılırdı. Daha neler neler olurdu o yıllarda.

Ama, erkekleri tahsilli olmasa da tecrübeli ilkokul lise mezunları üniversite bitirmiş (tabii şimdinin üniversitesi değil) gibi her konuda söz sahibiydiler. 

Lafı turizme getireceğim de dolandırmayayım. İnsanlarımız beyefendiydi kadınlarımız baş örtülü dahi olsalar Atatürk devrimlerine saygılıydılar. Manisa’lılar böyleyken tarihi eserlerimizin hepsi, cami ve hamamlar hariç harabeydiler. Her tarihi eserimizin kurşun kaplı olmayanların çoğu  kubbeleri, çingene kiremitler gözükmeyecek kadar ot kaplıydı. Yıkıntı duvarlarının dibinde, bahçelerinde kokar ağaçları vardı cangıl gibiydiler.  Akşamları yanından geçmeye korkardık. Yangından sonra yapılmış karakteristik Manisa’ya has evler konaklar vardı. Nerdeyse her köşe başında sokak çeşmeleri bulunudu. Tarihi olmayanların yanında yandan kollu çekince suyu kalınca akan yazın buz gibi suyu olan demir çeşmeler, henüz altyapısı yapılmamış sokaklarda su ihtiyacını karşılardı.  

Böyle Manisa’mızda ne vardı biliyor musunuz? Turizm danışma noktaları. Rehberlik yapan, ingilizce bilen, abilerimiz ablalarımız vardı. Bu noktaları tarifleyen işaret eden sokak levhaları vardı. Tezcan Karadanışman daha iyi bilir sanki bu danışma merkezlerini “Manisa ve Mesiri  Tanıtma Turizm Derneği” yapmış olabilirdi.

Şimdi restore edilmemiş hemen hemen hiçbir tarihi eserimiz kalmadı her biri pırpl pırıl, magandaların tahrip ettiklerinin dışında.

2009 yani bizim belediyecilik dönemi başladığında 40’ın üstünde tarihi eserlerin çevre düzenlemeleri, tesciller, restorasyonlar, projeler yapmışız. MANİSA BELEDİYESİ 2009-2023/MART, DÖNEMİ ENVANTERİ (ilçelerde yaptıklarımız hariç sadece merekezde yapılanlar) ile ilgili bilgilendirme yazısı yazdım. Geçen Salı Ulucami’den başladık. Birkaç hafta Salı günleri bu köşede yayınlanacak. Birçoğunun açılış konuşmalarını Cengiz Başkanımızın yaptığı, açılışlar yapmışız, onların da linklerini ekledim.

2014 yılında Manisa Belediyesi Büyükşehir olduktan sonra bu eserlerin çevre düzenlemeleri ve bakımları ilçelere devredildi.