Bugün evlilik üzerine gerçekleşmiş bazı deneyimlerden, çalışmalardan ve gerçeklerden bahsedeceğiz.
Evlilik; kişilerin birbirlerini keşfettiği, gelecekte de var olabilmek ve gelecekteki toplumun oluşmasına katkısı olan sosyal bir kurum olarak tanımlayabiliriz. En temelde bu tanımla başlamakla birlikte kişilerce, toplumlarca farklı anlamlara gelecek şekilde de tanımlanmıştır. Beklentiler, gelenekler, hayaller ile şekillenebilmektedir. Bazen farklı misyonlar yüklendiğini duymuş veya görmüşüzdür. En nihayetinde birbirinden çok uzaklaşmamış tanımlar ile birlikte evliliği yakından veya uzaktan biliyoruz.
Psikoloji alanının usta ismi Doğan Cüceloğlu’nun ‘’ Evlilik ilişkisi bir bahçedir. Çiçek de yetiştirebilirsin, diken de!’’ deyişi de evliliğe dair önemli tanımlamalardan biridir bence. Bu bağlamda düşünebiliriz ki evlilik insanları, toplumları etkileyebilecek güce sahip bir kurumdur. Olumlu veya olumsuz olarak deneyimler ve yaşantıları duyabiliyor, görebiliyoruz. Evlilik, cennet de olabilir cehennem de…
İnsan neden evlenir?
Toplumda üstüne derinlemesine çok düşünülen bir konu olmamakla birlikte hayatın olağan akışındaki bir durak, bir eşik veya bir viraj olarak düşünülmektedir kimi kesimlerce. Son yıllarda sosyal, ekonomik, psikolojik faktörler dolayısıyla eski dönemlere göre evlilik sayıları da azalmaktadır. Evlilik nedenlerine bakıldığında ise kendi yaşamını kurabilmek, aile olmak istemek, aile baskısı, ilişkinin resmileştirilmesi ve son evreyi de tamamlamak gibi nedenler karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Özellikle toplumumuzda aile baskısı ve kendi yaşamını kurabilmek en başta gelen nedenlerdir.
Evlilik süreci nasıl işler?
İnsanların beklentilerine veya hazırbulunuşluklarına göre değişebilmekle birlikte bazen bahar bazen de kış olabilmektedir. Birçok etkene bağlı olarak değişebiliyor evlilikler ancak en belirgin olanları eşlerin birbirleriyle olan iletişimleri ve etkileşimleri, birbirlerine olan sevgi ve saygının varlığı, gösterebilme düzeyleri ve iletme becerileri en fazla ‘problem’ olarak ortaya çıkmaktadır. Ekonomik, sosyal ve psikolojik problemlerle başa çıkabilme becerilerinin ne kadar sağlıklı olduğu da en önemli noktalardan biridir.
Sağlıklı bir evlilikte en çok karşılaşılanlar
-Sağlıklı ilişkilerde ve evliliklerde birbirleriyle iletişimi iyi olan, paylaşımları ve etkileşimleri yüksek olan eşlerin daha sağlıklı ilişkilere sahip olduğu gözlenmektedir.
-Evlilik süreçlerinde birbirlerine karşın sevgi, saygı, değer verme ve bunlara benzer değerleri hisseden ve eşine göstermeyi sağlıklı şekilde başaran çiftlerde daha sağlıklı ve istendik ilişkiler ortaya çıkmaktadır.
-Evlilik süreçlerinde problemsiz, sıkıntısız ve daimi bir mutluluk düzeyi isteyen insanlara/eşlere göre problemlerle sağlıklı şekilde baş edebilmeye çalışan ve süreçlerde eşlerin ikisinin birlikte bir mücadele vermesi ilişkilerde daha sağlıklı sonuçlar çıkarmaktadır.
-Eşlerin ilişkilerde ve evlilik süreçlerinde her iki tarafın da birbirlerini değiştirmek isteme ve değiştirmeye çalışma çabaları içerisinde olmadığı birbirlerine yönelik uyum sağlamaya çalışmaları ve birbirlerini olduğu gibi kabul etmeye çalışmaları daha sağlıklı sonuçlara ulaştırmıştır. Elbette ki evlilik sürecinde değişimler olmalıdır ancak kişilerin ve ilişkilerin benliğine zarar vermeyeceği şekilde olması önemlidir. Evlilik süreci bir yerde iki insanın uyumlu ve paylaşımlı bir hayatı yaşama biçimidir diyebiliriz.
-Birbiri ile arkadaş da olabilen/olabilmiş eşlerin evlilik süreçlerinde daha az problemle karşılaştığı veya problemler baş etmede daha iyi olduğu gözlenmektedir.
-Çatışma veya problemlerde birbirlerini dinlemeye, anlamaya ve empati kurmaya çalışan eşlerin daha sağlıklı ilişkiler yaşadığı deneyimlerce ve çalışmalarca ortaya çıkmaktadır. Problemleri görmezden gelmek yerine çözmeye yönelik bir çaba içerisinde olmanın sağlıklı sonuçları vardır.
*Her evliliğin içerisinde eşlere, sosyal değerlere, ekonomik koşullara, psikolojik faktörlere ve ilişkilere yönelik kendi dinamikleri vardır. Ancak sizlere araştırmalar, deneyimler ve gözlemler sonucunda sağlıklı bir ilişkiyi ortaya çıkaran etkenlerden bazılarını paylaşmak istedim. Hatta evlilik ve evlilik süreçlerine yönelik bir kitap tavsiye etmek isterim: Doğan Cüceloğlu-Evlenmeden Önce. İçerisinde evliliğe dair yaşanmış deneyimler de bulabilirsiniz. Sizlerin yaşamına ışık tutması dileğiyle.